19. června 2015

Gelové nehty - začínáme - co vše je k tomu potřeba?

Začínám s gelovými nehty, co všechno si mám pořídit?Je výhodnější sada na gelové nehty, nebo si mám koupit vše zvlášť? Do čeho investovat a co naopak do začátku nepotřebuji? 

Na všechny tyto otázky (a mnohem více :)) vám odpovíme v našem novém článku.

Tento článek není o tom, co všechno si pořídit do salónu, nebo jak se začít živit nehtařinou. Je pro obyčejné ženy a dívky, které nemají skoro žádné zkušenosti s nehty a rády by věděly, co tento koníček obnáší. Doufáme, že zodpovíme všechny vaše otázky a po přečtení budete zase o něco moudřejší :).



Ze začátku je důležité si uvědomit, zda chcete modelovat na šablonky nebo na tipy. Za nás doporučujeme jednoznačně šablony. Lépe drží, neničí nehty lepidlem na tipy a nemusíte hledat správnou velikosti tipů na každý nehet. Navíc nemusíte přírodní nehet úplně zastřihávat, jinak by neměla šablonka na čem držet.

Sada na gelové nehty nebo koupit vše samostatně? 


Ačkoliv jsou sady na gelové nehty výhodné, ne všechny její produkty jsou vždy kvalitní. Většinou se jedná o gely. V sadách jsou nejčastěji ty nejlevnější produkty, které daná značka nabízí. Určitě ale využijete lampu, tekutiny, dřívka/pusher, pilníky, buničinu a tipy. Musíte tedy zvážit, zda je sada výhodná i v tom případě, že budete ještě něco dokupovat zvlášť. Gely a štětce doporučujeme zakoupit kvalitní, ověřené. Čím kvalitnější budete mít do začátku potřeby, tím jednodušší bude vaše cesta.

Na čem ušetřím a do čeho se vyplatí investovat? 


Štětce, gely – na těchto dvou položkách by neměl nikdo šetřit. Kvalitní štětec odvede polovinu práce za vás a kvalitní gely jsou samozřejmostí a podmínkou dobré modeláže gelových nejhů, bez nich se neobejdete. Pokud si nejste jisti, zda je gel kvalitní, vyhledejte na něj recenze na internetu nebo se poptejte nehtařek, které již mají zkušenosti.

Lampa – v zásadě nemusíte mít značkovou UV nebo LED lampu, všechny fungují na stejném principu. Ovšem pozor, to neznamená, že můžete zakoupit kteroukoliv. Najděte tu, která bude kombinovat nízkou cenu a dostačující kvalitu, aspoň pro začátek. Zkuste vyhledat na danou lampu recenze na internetu, ať nekupujete zajíce v pytli.

Základní výbava


1. Šablonky

Šablonek je opravdu mnoho. Můžete si vybírat z různých tvarů i barev a je jen na vás, které upřednostníte. Upozorňujeme, že každému může vyhovovat něco jiného. Šablonky jsou vyrobeny z papíru a každá má na sobě mřížku se stupnicí, pomocí které můžete symetricky a přesně vykreslit požadovaný tvar nehtu. Nezalekněte se, pokud vám šablonky přesně nekopírují tvar nehtového lůžka. Pomocí manikúrních nůžek si můžete jednoduše šablonky přizpůsobit.

Kromě jednorázových šablon existují také šablony (nebo také jinak řečeno nehtové formy) na několik použití. Cenově vycházejí o něco dráž, ale za to je můžete používat víckrát.

http://www.magicnails.cz/manikurni-pomucky/manikurni-pomucky-magic/sablony-na-nehty

2. Gely 

Možná jste zaregistrovali, že existuje několik druhů gelů – jednofázové, vícefázové, stavební, modelovací, vrchní lesk, barevné, čiré gely atd.

Vícefázové gely (neboli třífázové gely) jsou vždy na jednu fázi modelace. V zásadě tedy potřebujete 3 gely – podklad, modelovací gel, lesk. U šablonek potřebuje ještě gel stavební, který bývá hustější a po vytvrzení pevnější než ostatní.

Jednofázový gel je gel, který můžete použít na všechny fáze modeláže, tedy na podklad, samotné modelování i jako lesk. Tento postup se používal kdysi, když se nerozlišovalo, zda je gel stavební, modelovací, hustý, měkký či tvrdý. Pokud upřednostníte jednofázový gel a budete chtít stavět na šablonky, doporučujeme zakoupit navíc gel stavební.

Některé gely jsou takzvaně samovyrovnávací. To znamená, že pokud jej nanesete na nehet, sám se vyrovná do hladka. Nebudete mít nikde viditelné tahy štětcem, což vám usnadní následnou práci s pilováním.

Bond gel, ultrabond – tento gel je podklad, který se nanáší po odmaštění nehtu a před gelem modelovacím. Některé nehtařky podkladový gel nepoužívají a rovnou přecházejí do další fáze modeláže.

Stavební gel – pokud jste se rozhodli pro modelaci na šablony, budete tento gel potřebovat. Bývá hutnější, hustší a po vytvrzení tvrdší než ostatní gely.

Modelovací gel – s tímto gelem se modeluje správná stavba nehtu a tzv. „C“, které bývá jednou z nejdůležitějších, a zároveň nejobtížnější části modeláže.

Barevný gel – bývá řidší a slouží k ozdobení nehtu. Nanáší se většinou v tenké vrstvě, případně několika tenkých vrstvách.

Lesk, top gel – závěrečný gel, který fixuje zdobení, barevný gel a dodává lesk. Nanáší se v tenké vrstvě. Lesky mohou být výpotkové a bezvýpotkové. Obecně se doporučují výpotkové. Bezvýpotkové lesky mají tendenci praskat a žloutnout při návštěvě solária. Je však mnoho nehtařek, které používají bezvýpotkový a jsou spokojené, je to tedy velmi individuální.

http://www.magicnails.cz/uv-gely-barevne


3. Lampa 

UV/LED lampa neboli pec. Hodně se zákaznice ptají, jaký je rozdíl mezi UV/LED. Tak tedy tady je menší rozlišení:

LED lampa je rychlejší ve vytvrzování. To, co zabere LED lampě přibližně 30 sekund, trvá v UV asi 2 minuty. LED lampa je však vhodná jenom na LED gely! Nelze v ní vytvrdit UV gely!

Naopak to však lze. Ačkoliv UV lampa je pomalejší, lze v ni vytvrdit i gely LED. Sice to nebude trvat zmíněných 30 sekund, jako je tomu v návodu na použití, ale pár minutek.

http://www.magicnails.cz/uv-lampy-magic/uv-lampa-na-nehty-bila-standart

4. Tekutiny 

Které tekutiny si nesmíte zapomenout přikoupit?
  • Primer nebo prep na odmaštění a vydesinfikování nehtu. 
  • Čistič gelu/cleaner na výpotky 
  • Olejíčky na ošetření kůžičky po modelaci 
  • Desinfekce – než se pustíte do modelování nehtů, musíte mít vy i vaše nehtová modelka vydesinfikované ruce. Pracuje se zásadně v čistém prostředí a během modeláže se neprovádějí žádné další činnosti a už vůbec se nejí! 

5. Buničina

Na to nezapomeňte. Slouží k setření výpotků a je taky skvělý pomocník pokud potřebujete vyčistit štětce nebo utřít kapku gelu na stole. Nedoporučujeme kosmetické tampony, které se používají na odličování. Jsou poměrně „chlupaté“ a vlasce se vám mohou přilepit na nehty a věřte nám, to určitě nechcete.

6. Štětce

Jak jsme již psali na začátku, doporučujeme štětce s kvalitním vlascem. Gel se vám bude dobře nanášet, roztírat a modelovat s ním. Nemusíte kupovat každý štětec zvlášť, najít se dají i výhodné sady, které obsahují několik různých druhů. Ke štětcům přikupte také kartáček nebo štětku na oprašování prachu, který vzniká při pilování.

http://www.magicnails.cz/sady-stetcu/sada-stetcu-na-gel-3ks-6373

7. Pilníky 

Pilníky jsou potřeba v několika hrubostech. Jemné na zdrsnění přírodního nehtu a hrubší na pilování a tvarování vytvrzeného gelu. Kromě pilníků se používají i tzv. bloky, houbičky, které slouží k doleštění nehtu. Někdo je také používá pro zdrsnění přírodního nehtu. Pozor! I bloky se dají zakoupit v různých hrubostech. Můžete také vyzkoušet brusku na nehty. Ta je však dražší a ne moc vhodná pro úplné začátečníky.

8. Pomerančové dřívka nebo pusher

Tito malí pomocníci slouží na zatlačení kůžičky. Před touto procedurou je možné na kůžičku nanést speciální olejíček na kůžičku, který ji změkčí.

Pokud budete chtít, můžete si dokoupit také nějaké zdobení, ale doporučujeme se v první fázi zaměřit pouze na modelaci. Než se totiž naučíte správný postup, triky a fígle při modelování, nějakou chvíli to potrvá. Nebojte, žádný učený z nebe nespadl, a každý jednou nějak začínal.

Doufám, že se vám článek líbil a našli jste v něm to, co jste potřebovali. Příslušenství na modeláž nehtů je samozřejmě více, uvedli jsme jen takový základ, který by podle nás měl mít každý začátečník na své první krůčky.

2 komentáře:

  1. Super článek děkuji za něj chtěla bych se to naučit tak snad to zvládnu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Prave se seznamuji s ti co to obnasi a cchci zacit,vas clanek je naprosto perfektne popisujici pro nas " obycejne " zeny ktere chteji zacit a nevi jak na to. Dekuji moc

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš příspěvek. Velice si toho ceníme. Jsme tu pro vás -
MagicNails.cz